Osteoporóza
6. 8. 2007
Popis
osteoporóza = řídnutí kostní tkáně
Příznaky:
Bolesti zad, snadná lomivost kostí (nejčastěji kompresivní zlomeniny obratlů páteře, zlomeniny kyčle a zápěstí), zmenšení tělesné výšky (až o 20 cm), zmenšená pohyblivost hrudního koše a páteře,vytvoření hrbu (kyfóza)
Příčiny
Věk Menopauza (přechod) Nedostatek pohybu Podvýživa
Sekundární osteoporóza - příčinou je jiné onemocnění, často hormonální soustavy (např. štítné žlázy) nebo dlouhodobá imobilizace
Těžké kuřáctví nebo alkoholismus Léčba steroidními hormony Dlouhodobá léčba thyroxinem Porucha zažívání, která vede ke špatné absorbci látek z potravy Nedostatečný přísun skeletotvorných prvků do organismu (vápník, vitamín D) Přebytek bílkovin ve stravě, zejména živočišných zmenšuje absorbci vápníku a má za následek i odčerpávání vápníku z kostí, zubů a páteře. Kyselinotvorná strava (maso, sýry, vejce, bílá mouka, bílý cukr, sladkosti, Coca-cola apod.)-na zneutralizování kyselin potřebuje krev zásadité látky - vápník, draslík, železo, které pokud nejsou v dostatečné míře obsaženy v potravě, začnou být odebírány ze zubů, kostí a páteře. Příznaky a diagnostika
Diagnóza:
Rentgen a krevní rozbor (kvůli vyloučení jiného onemocnění) Komplikace
Časté zlomeniny Závažná zlomenina krčku stehenní kosti Onemocnění páteře může vyústit v poškození míšních nervů Nadměrné zakřivení páteře může vést ke vzniku dýchacích potíží Klasická léčba
Tělesná aktivita Vápník a vitamín D V pokročilých případech léky zastavující další ubývání tkáně Hormonální doplňková léčba žen trpících potížemi v menopauze (estrogeny) Přírodní a doplňková léčba
Strava:
Vylučte co nejvíc kyselinotvorných potravin (maso, uzenina, sladkosti, instantní výrobky, bílé pečivo, káva, džusy, Coca-cola…) Omezte konzumaci mandlí, chřestu, kešu oříšků, rebarbory a špenátu. Obsahují vysoký obsah kyseliny šťavelové, která blokuje vstřebávání vápníku. Jezte celá rozdrcená zrna pšenice, pohanky, žita, ovsa, krup. Konzumujte velké množství zeleniny - listové, plodové i kořenové. Výborným zdrojem minerálních látek je sezam, sója, fazole, ořechy, lněná, slunečnicová a dýňová semínka. Velkým zdrojem vápníku je mák, dále brokolice, většina tmavě zelené listové zeleniny, melasa, tofu, pšeničné klíčky, losos,sardinky, škeble. Do jídelníčku zařaďte česnek a cibuli. Tyto potraviny obsahují síru, která je potřebná pro zdravé kosti. z mléčných výrobků jsou nejlepší zakysané výrobky, živé jogurty a tvaroh. K solení používejte nerafinovanou mořskou sůl. Vyhněte se nadměrné konzumaci alkoholu.
Šťávy:
Denně pijte 3dcl mrkvové a 2dcl celerové šťávy Ráno po probuzení šťávu z jednoho citrónu rozmíchanou v teplé vodě.
Čaje:
Pijte čaje s obsahem skeletotvorných látek:
Ráno a večer pijte směs z přesličky rolní a kopřivy dvoudomé (1 polévková lžíce směsi se vaří 25 minut v 5dcl vody)
Minerální vody nejsou vhodné, protože obsahují špatně využitelný vápník.
Obklady:
Na nejvíce odvápněná místa přikládejte na noc obklady z malého množství rozvařených kořenů kostivalu lékařského
Koupele:
2-3 krát týdně si udělejte koupel z ovesné slámy, přesličky rolní a kostivalu lékařského
Regenerační krém:
Artrin - používejte pravidelně na bolestivá místa
Režim:
Vyhýbejte se stresu, který vyčerpává váš organismus o skeletotvorné látky.
Potravinové doplňky:
Jedlé řasy Chlorella: zdroj všech potřebných vitamínů a minerálů Fytominerál - zdroj všech minerálů v nejlépe vstřebatelné formě.
Poděkování
(BeF, 14. 8. 2007 22:43)